En güvenlisi kapalı, tabutlar açık!
Türkiye, madencilik sektörü açısından kara bir yılı geride bırakıyor. Yaşanan iş kazaları ve toplu işçi ölümleri şimdiden dünya literatürüne girmiş durumda. Özellikle kömür madenlerinde Soma ve Ermenek mantığıyla işletilen 400 madenin faal olduğu ve patlamaya hazır bomba düzeneğinde çalıştıkları biliniyor. Nitekim bunlardan bazılarına geçtiğimiz günlerde durdurma cezası verildi. Bu madalyonun bir yüzü.
Soma’da olmayan yaşam odaları
Madalyonun bir diğer yüzünde ise hiçbir işçinin burnunun kanamadığı, son sistem iş güvenliği tedbirleriyle çalışan ama buna rağmen faaliyeti durdurulan madenler var. Koza Altın’a ait Himmetdede Madeni bunlardan birisi.
- Madenin arama ruhsatının alındığı 2005 yılından bugüne kadar tek bir kaza olmamış, tek bir işçinin burnu bile kanamamış.
- İşletmede taşeronlaşma yok, işçilerin tamamı Koza Altın işçisi.
- Soma ve Ermenek facialarında gündeme gelen ve çoğu madende bulunmayan yaşam odaları mevcut.
- Türkiye’de henüz uygulamaya girmemiş ILO normları bu işletmede uygulanıyor.
- İş sağlığı ve güvenliği kriterleri açısından ödül verilmesi gereken bir işletme.
- 240 işçiye aylardır faaliyet olmamasına rağmen tıkır tıkır maaşı veriliyor.
Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevre İzin Lisansı verilmiyor. Yani adeta tabut gibi çalışan madenler bunca ölümlü kazaya rağmen işletilirken, iş sağlığı ve güvenliğinde parmakla gösterilecek Himmetdede Altın Madeni kapalı. Peki kim kaybediyor dersiniz?
İki yıl borçlanabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, doğum borçlanması yapmak istiyorum. Bir çocuğum için kaç yıl borçlanma hakkım var ve ne kadar ödeme yapmam gerekir? Nuriye K.
Cevap: Değerli okurum, doğum borçlanmasında her çocuk için iki yıl (720 gün) borçlanma hakkınız var. Doğumunuzdan sonraki iki yıllık sürede çalışmadığınız veya prim ödemediğiniz günlerin tamamını borçlanabilirsiniz. Borçlanma için günlük 12,85 TL ödersiniz. 720 günlük borçlanma için toplamda 9.253 lira ödemeniz gerekir.
Evde bakım için başvurabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, benim kardeşim 25 yaşında ve %61 oranında zihinsel özürlü raporu var. Annem yaşlı olduğundan kardeşim benim yanımda kalıyor. Ben de şu an işsizim. Acaba kardeşime bakım parası alabilir miyim? Durmuş O.
Cevap: Değerli okurum, kardeşiniz için 2022 Sayılı Kanun kapsamında engelli aylığına (kaymakamlık) başvurabileceğiniz gibi Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne evde bakım ücreti için de başvurabilirsiniz. Şartlar uyuyorsa her iki yardımı da bir arada alabilirsiniz.
Bugün Gazetesi - 26 Kasım 2014 Çarşamba