AYM’den işverene iyi haber
Günümüzde iş gücü piyasası artık yerel olmaktan ziyade küresel bir pazara dönüşmüş durumda. Firmalar iş ilanlarına çıktıklarında dünyanın her tarafından başvurular yapılıyor. Özellikle kalifiye personel alımlarında ülke sınırları dar geliyor. Fakat bu konuda işverenlerin en fazla sorun yaşadığı konu yabancı personel için çalışma izni alınması. Hele de kilit bir personel için izin talebiniz reddedildiğinde, bunun maliyeti çok daha yüksek olabiliyor.
Yasa “bir yıl bekle” diyordu
4817 Sayılı Kanun yabancılar için çalışma izni alınması işlemlerini düzenliyor. Kanunun 14. maddesi ise hangi hallerde izin taleplerinin reddedileceği hükümlerini içeriyor. Bu kapsamda “Bir işyeri, işletme veya meslek için izin talebi reddedilen yabancının aynı işyeri, işletme veya aynı meslek için izin talebinin reddedildiği tarihten itibaren bir yıl geçmeden yeniden izin talebinde bulunması” halinde talebi reddediliyor. Yani yabancı bir kişi sizin işyerinizde çalışmak için çalışma izni talebinde bulundu ve talebi reddedildiyse, bir yıl geçmeden aynı işyeri için tekrar talepte bulunamıyor.
AYM iptal etti
Neyse ki bu konuda işverenlerin yaşadığı sorunu Anayasa Mahkemesi çözmüş oldu. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararında AYM, söz konusu kanun hükmünü iptal etti. Böylece herhangi bir yabancı, bir işyeri, işletme veya meslek için izin talebinde bulunsa ve bu talep reddedilse dahi, bir yıl beklemeye gerek kalmadan aynı işyeri, işletme veya meslek için izin talebinde bulunabilecek. Karar dün itibariyle yürürlüğe girdiğinden, gerek 21 Mayıs 2015 öncesinde gerekse bu tarihten sonra yapılan bütün başvurular hakkında uygulanacak.
Eşiniz 58 yaşını bekleyecek
Soru: Sadettin Bey, eşim 06.03.1972 doğumlu. 01.04.1993 tarihinde işe girişi ve ödenmiş 3000 küsur prim günü var. Eşim 3600 günden emekli olabilir mi? Olursa kaç yaşında emekli olur? Volkan G.
Cevap: Değerli okurum, eşiniz 3600 günle emekli olabilir. Bunun için 3600 günü tamamladıktan sonra 58 yaşını doldurması gerekir. Yani 06.03.2030 tarihinde emekli olabilir.
Yargı yoluna gidebilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, babam 01.02.1965 doğumlu ve 01.01.1979’dan beri ziraat odasına kayıtlı. Fakat Bağ-Kur kaydı ilk olarak 2007 yılında yapıldı. 2011 yılında pancar kooperatifine satılan ürünlerden yapılan tevkifatlar sayesinde 1997-2007 arasındaki primleri ödedik. Öğrenmek istediğimiz dava açarak 1997 öncesi süreleri borçlanma imkanımız var mıdır? Ömer Ö.
Cevap: Değerli okurum, babanız için hizmet tespit davası açabilir ve 1997 öncesi için Tarım Bağ-Kur kaydının sağlanmasını talep edebilirsiniz. Talebinizin kabul edilmesi halinde babanız hemen emekli olabilir. Bu konuda Yargıtay’ın hem vatandaş lehine hem de aleyhine verdiği kararlar bulunmaktadır. Dava sürecinde ortaya koyacağınız kayıtlar, bilgi ve belgeler mahkeme kararını belirleyecektir. Dilerseniz 0312 419 19 76 No’lu telefondan hukuki yardım alabilirsiniz.
Bugün Gazetesi - 22 Mayıs 2015 Cuma