Bordroyu imzalarken dikkat
Çalışma hayatında işçi ve işverenin en fazla karşı karşıya geldiği konuların başında işçi alacakları geliyor. Fazla çalışma, hafta tatili, resmi tatil, yıllık izin alacağı gibi konular sık sık uyuşmazlık konusu oluyor. Yargıtay’ın konuyla ilgili verdiği bir karar, gerek çalışanlar gerekse işverenler için rehber niteliği taşıyor. 7. Hukuk Dairesi’nin 14.05.2014 tarihli kararı özet olarak şöyle diyor:
• Fazla çalışma iddiasında bulunan işçi, bu iddiayı ispatla yükümlüdür.
• Ücret bordrosunu imzalamış olan işçi, kural olarak bu bordroda yer alan ücret ve fazla çalışma gibi muhteviyatı kabul etmiş sayılır.
• İmzalı ücret bordrosu aksi ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir.
• İşçi, ücret bordrosunu imzalarken “fazlaya ilişkin haklarım saklıdır” gibi bir ihtirazi kayıt düşmüşse, fazla çalışma alacağını ileri sürebilir.
• İş sözleşmesinde işçinin aylık ücreti belirlenirken “fazla çalışma süreleri dahildir” gibi bir hüküm konulabilir. Fakat yıllık 270 saati aşan kısım aylık ücrete dahil edilemiyor.
• Fazla çalışma da dahil günlük çalışma saati 11 saati geçemiyor. Fakat bir şekilde 11 saatten fazla çalışma yapılmışsa, fazlaya dair ücretin işçiye ödenmesi gerekiyor. Ayrıca 11 saati aşan kısım için denkleştirme çalışması yapılamıyor.
Görüldüğü gibi kararda hem işverenler hem de çalışanlar için önemli tespitler var. Özellikle ücret bordrolarının içeriğine ve imza konusuna dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde yargı aşamasında işçi için de işveren için de sıkıntılı süreçler yaşanabiliyor.
İşsizlik maaşı dışında yardım yok
Soru: Sadettin Bey, 31.05.2015 tarihinde işten çıkışım verildi ve işsizlik maaşından faydalanıyorum. Acaba işsiz olduğum bu süreçte sosyal yardımlaşmadan da faydalanabiliyor muyum? Bir defaya mahsus 1.500 TL yardım alınıyor diye bir duyum aldım. Böyle bir yardım alabilir miyim? Özlem İ.
Cevap: Değerli okurum, işsizlik döneminde işsizlik maaşı dışında bir yardım yapılmıyor. İşsizlik maaşınız kesildikten sonra sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabilirsiniz. Devlet tarafından yapılan farklı yardımlara müstahak iseniz, özel durumunuza göre yardım söz konusu olabilir.
Hemen emekli olabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, benim 15.09.1997 tarihinde sigorta girişim var. Toplam 5080 gün primim var. Yüzde 45 oranında engelliyim ve vergi indirim belgem var. Bu durumda nasıl emekli olabilirim? Serdar Ç.
Cevap: Serdar Bey, vergi indirim belgeniz ve engelli raporunuz doğrultusunda 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 prim günüyle emekli olabilirsiniz. 18 yıllık sigortalılık süreniz 15 Eylül 2015’te yani önümüzdeki ayın 15’inde doluyor. Prim gününüz zaten fazlasıyla dolmuş durumda. Dolayısıyla aynı tarihte emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz.
Bugün Gazetesi - 19 Ağustos 2015 Çarşamba