Tarım sigortasında emeklilik
Soru: Sadettin Bey merhabalar. Bir yakınım SGK tarım sigortalısı. Tarım sigortasına 01.01.1992 tarihinden itibaren ödeme yapıyor. 25.05.1961 doğumlu ve 3.180 günü var. Başka herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna prim ödemesi yok. Sormak istediğim, bu yakınımın doğuştan %48 özürlü raporu var. SGK tarım sigortalılığında özürlüler için erken emekli imkânı var mıdır? Ne zaman emekli olabilir? H. GÖK Cevap: Değerli okurum, tarım SSK kapsamında özürlü emekliliği yoktur. Yani normal SSK'lılar için uygulanan, özür oranına göre erken emekli olma imkânı, tarım SSK'lılar için uygulanmıyor. Aslında normal SSK'lılara tanınan bu hakkın tarım sigortalılarına da tanınması gerekiyor. Ancak mevcut uygulamaya göre yakınınız yaş şartını yerine getirmiş, 3.600 günü doldurduğu tarihte emekli olabilir.
Uyarma cezası için ne yapmalıyım?
Soru: Sadettin Bey öncelikle iyi günler. Uyarma cezası ile ilgili yazınıza dair bir sorum olacak, cevaplarsanız çok sevinirim. Yaklaşık 1,5 yıl önce uyarma cezası aldım. Yeni anayasa ile idare mahkemesine başvurma hakkına sahibim fakat başvurmazsam uyarı cezası 5 yılı doldurduğunda silinmez mi? Yoksa bundan sonra ancak mahkeme kararı ile mi kaldırılabilir? Bilgi verirseniz sevinirim iyi günler. S. E.
Cevap: Değerli okurum, uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolu açılmış oldu fakat konunun detayları 657 Sayılı Kanun'da yapılacak değişiklikle netleşecek. Aldığınız uyarma cezası için yargı yoluna gidebilirsiniz ancak beklerseniz, 5 yıl sonra cezanın sicilinizden silinmesi kesin değildir. Zira cezanın sicilden silinmesi konusunda atamaya yetkili amirin takdir yetkisi bulunuyor. Dilerse siler, dilerse dosyada bırakabilir. Dolayısıyla imkân varken yargı yoluna gitmenizi tavsiye ederim.
Aday memur eşler buluşabilir mi?
Soru: Sadettin Bey, ben ve eşim aday memuruz. Eş durumundan eşimin yanına gitmek istiyorum. Bunun için muvafakat istedim. Bu konuda yasal bir engel var mıdır? Muvafakat vermezlerse dava açabilir miyim? Y. Ç.
Cevap: Değerli okurum, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda aday memurlar için bazı özel düzenlemeler bulunmaktadır. Bunların dışındaki diğer hükümler de aday memurlara uygulanmaktadır. Bu anlamda aday memurların eş durumundan tayinleriyle ilgili kısıtlayıcı bir düzenleme bulunmuyor. Dolayısıyla sizin de eş durumundan tayin isteğinizin kabulü gerekir ancak burada kurum mevzuatınızdaki hükümler de dikkate alınacaktır. Kurum mevzuatınızda da engel bir hüküm bulunmuyorsa, muvafakat verilmemesi halinde yargı yoluna başvurabilirsiniz. Babamın emeklilik ihtimali var mı?
Soru: Babam Feramuz Sarıteke, 1948 doğumlu.1974 yılında 268 gün SSK pirimi ödenmiş.1974 yılında 113 gün pirim ödenmiş. Babamın emekli olabilmesi için yapılacak bir şey var mı? Servet Sarıteke
Cevap: Servet Bey, babanızın prim gününü 3.600 güne tamamlayabilirseniz, SSK kapsamında emekli olabilir. Varsa askerliğini borçlanması, bu 3.600 günün doldurulmasında dikkate alınacaktır. Daha erken emeklilik formülü bulunmuyor.
Fıkra gibi...
Antalya'da yaşayan kamyon şoförünün adı nüfusta Ergün, okulda Ersun, askerde Ersin, evlendirme dairesinde Ersün yazıldı. İsim karışıklığından bunalan şoför, dava açarak Ersin ismini aldı. Değişiklikten sonra, "Ersin'in kaydı yok' diyen SGK, ödenen Bağ-Kur primlerini kayıttan düştü. Ersin Bey şimdi de çalıştığını ispatlamaya çalışıyor. 18 Eylül 2010