Dr. Sadettin Orhan'ın kaleminden Asgari İşçilik Uygulaması Rehberi
Dr. Sadettin ORHAN
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Eski SGK Müfettişi |
Asgari işçilik uygulaması nedir?Asgari işçilik uygulaması, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıtdışı istihdamla mücadele başvurduğu yöntemlerden birisidir. Bu yöntemde kimi iş ve işyerlerinde, SGK'ya bildirilmesi gereken asgari çalışma gün sayısı ve/veya prime esas kazanç tespiti yapılır. İşveren tarafından fiilen bildirilen ile SGK tarafından tespit edilen işçilik tutarı arasında fark bulunması halinde, fark işçilik tutarı işverenden tahsil edilir.
Hangi iş ve işyerlerinde asgari işçilik tespiti yapılır? İhale konusu işler ile özel bina inşaatları dahil olmak üzere bütün işyerlerinde asgari işçilik uygulaması yapılabilir. Ancak ihale konusu işler ile özel bina inşaatlarında asgari işçilik kural olarak yapılırken, diğer devamlı mahiyetteki işyerlerinde istisnai olarak uygulanmaktadır. |
İhale konusu işlerde asgari işçilik nasıl uygulanmaktadır?
Kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ile bankalar tarafından ihale mevzuatına göre yaptırılan işlerde SGK tarafından asgari işçilik hesaplaması yapılmaktadır. Bu hesaplama yapılırken öncelikle ihale konusu işin başlangıç ve bitiş tarihleri tespit edilir. İşin bitiş tarihi tam olarak tespit edilemiyorsa, kesin kabul veya noksansız geçici kabul tarihi işin bitiş tarihi olarak kabul edilir. Daha sonra bu iş için ihale makamı tarafından yükleniciye ödenen Katma Değer Vergisi hariç, malzeme fiyat farkı ve akreditif bedeli dâhil toplam hakediş tutarına asgari işçilik oranı uygulanır. Bu oran, asgari işçilik oranları listesinden (2024 yılı güncel liste için tıklayınız) iş için tespit edilen asgari işçilik oranının %25 eksiği olarak uygulanır. Bunun sonucunda çıkan işçilik matrahı, işveren tarafından ihale konusu işin süresince SGK'ya bildirilen işçilikten fazla ise, fark işçilik tutarı işverene tebliğ edilir.
Borcun tebliğinden sonra bir ay içinde işveren, borcu ödeyeceğini ve daha sonra söz konusu işle ilgili denetim istemeyeceğini belirtirse borç kesinleşmiş olur. İşveren bu bir aylık sürede, borcunu ödeyeceğine dair bildirimde bulunmaz veya borcunu ödemeyeceğini bildirirse, konu incelenmek üzere Sosyal Güvenlik Müfettişine veya Sosyal Güvenlik Denetmenine havale edilir. Denetim elemanları, söz konusu işle ilgili olarak prim tarife cetvelindeki işçilik oranının tamamını uygularlar. Yani SGK müdürlüğünde yapılan %25 indirim, denetim elemanı tarafından yapılmaz. Dolayısıyla işverenler açısından işçilik hesaplamasının müdürlüklerde yapılması daha avantajlıdır.
Borcun tebliğinden sonra bir ay içinde işveren, borcu ödeyeceğini ve daha sonra söz konusu işle ilgili denetim istemeyeceğini belirtirse borç kesinleşmiş olur. İşveren bu bir aylık sürede, borcunu ödeyeceğine dair bildirimde bulunmaz veya borcunu ödemeyeceğini bildirirse, konu incelenmek üzere Sosyal Güvenlik Müfettişine veya Sosyal Güvenlik Denetmenine havale edilir. Denetim elemanları, söz konusu işle ilgili olarak prim tarife cetvelindeki işçilik oranının tamamını uygularlar. Yani SGK müdürlüğünde yapılan %25 indirim, denetim elemanı tarafından yapılmaz. Dolayısıyla işverenler açısından işçilik hesaplamasının müdürlüklerde yapılması daha avantajlıdır.
Diğer taraftan, ihale konusu işte çalıştırılacak sigortalı sayısı sözleşme ile belirlenmişse, SGK müdürlüğü öncelikle işveren tarafından sözleşmede belirtilen kişi/gün sayısının bildirilip bildirilmediğine bakar. Yani doğrudan asgari işçilik oranını uygulamaz. Eksik bildirim söz konususya, buna ilişkin bildirimi bir ay içinde yapması için işverene tebligat çıkarır. İşverence eksik bildirim bu süre zarfında tamamlanmazsa, SGK müdürlüğü re'sen belge düzenler.
İhale konusu işten dolayı hesaplanan asgari işçilik farkı ödendiği taktirde, SGK tarafından işverene 'ilişiksizlik belgesi' verilir. Söz konusu belge, işverenin ihale konusu işten dolayı SGK'ya işçilik borcunun bulunmadığını gösterir ve ihale makamınca teminat iadesinde dikkate alınır.
Özel bina inşaatlarında asgari işçilik nasıl uygulanmaktadır?
Devlet tarafından yapılan inşaatların dışındaki inşaat işlerinin hemen tamamı asgari işçilik denetimine tabidir. Yapı ruhsatı vermeye yetkili merciler, ruhsat verdikleri inşaat işyerlerini SGK'ya bildirirler. İnşaatın bitiminden sonra ilgili mercilerden yapı kullanma izin belgesi (iskan belgesi) alabilmek için öncelikle SGK'dan ilişkisizlik belgesi alınması gerekir. SGK müdürlüğü, kendisine ilişiksizlik belgesi almak için müracaat edilen işyeri için önce asgar işçilik araştırması yapar. Bu araştırmayı yaparken, önce yapının yaklaşık maaliyetini hesaplar. Hesaplama, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından her yıl açıklanan yaklaşık maaliyet rakamlarına göre yapılır. Yapının sınıf ve grubuna göre toplam metrekare maliyeti bulunur. Bu maliyete asgari işçilik oranının %25 eksiği uygulanır. Çıkan rakamdan işveren tarafından inşaat süresince bildirilen işçilik tutarı düşüldükten sonra kalan pozitif tutar, işverenin SGK'ya olan fark işçilik borcunu gösterir.
İnşaat işyerinin işvereni, SGK müdürlüğünce hesaplanan fark işçilik borcunu öder veya denetim ister. Denetim istemesi halinde konu Sosyal Güvenlik Müfettişine veya Sosyal Güvenlik Denetmenine intikal eder. Denetim elemanları, söz konusu işle ilgili olarak prim tarife cetvelindeki işçilik oranının tamamını uygularlar. Yani SGK müdürlüğünde yapılan %25 indirim, denetim elemanı tarafından yapılmaz. İşverenler açısından tıpkı ihale konusu işlerde olduğu gibi işçilik hesaplamasının müdürlüklerde yapılması daha avantajlıdır.
Sosyal Güvenlik Müfettiş ve Denetmenleri, ihale konusu ve inşaat işyerleriyle ilgili denetimlerinde, varsa işveren tarafından ibraz edilen işçilik faturalarını da dikkate alırlar. Böylece işverenin ödemek zorunda kalacağı fark işçilik tutarından indirim yapılmış olur.
Diğer asgari işçilik denetimleri nasıl yapılır?
SGK, sadece ihale konusu ve inşaat işyerlerinde değil, devamlı mahiyetteki işyerlerinde de asgari işçilik tespiti yapabilmektedir. 5510 sayılı Kanunun 85. maddesiyle tanınan bu yetki doğrultusunda SGK; yapılan işin niteliği, kullanılan teknoloji, işyerinin büyüklüğü, benzer işletmelerde çalıştırılan sigortalı sayısı, ilgili meslek veya kamu kuruluşlarının görüşü gibi unsurları dikkate alarak asgari işçilik tespiti yapabilir. Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik Müfettişlerince yıllık denetim programı kapsamında, kayıtdışı istihdamın yüksek olduğu sektörler öncelikli olmak üzere asgari işçilik denetimleri yapılır. Yapılan denetimlerde, pek çok faktör dikkate alınmak suretiyle işyerinden bildirilmesi gereken asgari çalışma gün sayısı ve prime esas kazanç tutarı tespit edilir. Çıkan rakamlar, işveren tarafından fiilen yapılmış bildirimlerle mukayese edilir. Arada pozitif fark varsa, işverenden fark işçilik tutarı talep edilir. Ayrıca fark işçilik sebebiyle işveren hakkında idari para cezaları da tahakkuk ettirilir.
Asgari işçilik konusunda sık yapılan hatalar
Asgari işçilik konusu sosyal güvenlik alanında ayrı bir uzmanlık dalıdır. Bu konuda yetişmiş uzman kaynağına sahip olmayan işverenlerin, çok bariz ve kritik hatalar yaptıkları görülmektedir. Söz konusu hatalara çok büyük ölçekteki firmalarda da rastlanabilmektedir. İşverenlerce ihale konusu işler ve inşaat işyerlerinde sıkça yapılan hatalar;
- İhale şartnamesinde işçi sayısı veya gün sayısı belirtildiği halde bu şartlara uymadan işçi çalıştırılması,
- İhale şartnamesinde çalıştırılması gereken teknik/uzman personel sayıları belirtildiği halde bu nitelikte personel çalıştırılmaması,
- Şartnamede yer alan ekipmanı kullanabilecek teknik eleman çalıştırılmaması,
- İşyeri dosyasının açılması ve kapatılmasında sözleşme şartlarına riayet edilmemesi,
- Geçici işyeri dosyası açılması gerektiği halde devamlı işyeri dosyasıyla ihale konusu işin yapılması,
- Eksiksiz geçici kabul sonrası, SGK tarafından kabul edilmediği halde, kabul edilir zannıyla işçilik bildirimine devam edilmesi,
- İşçilik içeren faturaların eksik bilgilerle düzenletilmesi,
- SGK incelemesinde dikkate alınmayan faturaların işçilikli fatura kapsamına dahil edilmesi,
- Varlık Fonu kapsamındaki şirketlere tanınan muafiyetin dikkate alınmaması,
- İhale konusu işlerde işçilik oranının yanlış öngörülmesi,
- Bina inşaatlarında anahtar teslimi sözleşmede dosya açtırılması,
- Bina inşaatının yapı sınıf ve grubunun hatalı değerlendirilmesi,
- Taşeron (alt işveren) sözleşmelerinin hatalı olarak yapılması,
- Taşeron faturalarının işçilikli fatura olarak hesaba katılması,
- SGK müdürlüğünde ön değerlendirmeyle sonuçlanması lehe olan iş için inceleme (teftiş) istenmesi; incelemenin lehe olduğu durumlarda ön değerlendirmeyle dosyanın kapatılması,
- Konsorsiyum ve iş ortaklığı taahhütlerinde dosya açma ve işçilik bildirimlerinin hatalı yapılması,
Olarak sıralanabilir.
Soru - Cevap
Güneş enerji santrali asgari işçilik uygulamasında nelere dikkat etmeliyiz?
Soru: Sadettin Bey, biz anahtar teslimi güneş enerji santrali (GES) yapan bir firmayız. SGK asgari işçilik uygulamasında sorun yaşamamak açısından nelere dikkat etmemiz gerekir? Semih D.
Cevap: Güneş enerjisi santralleri ile ilgili olarak SGK asgari işçilik tarife cetvelinde iki ayrı işçilik oranı bulunmaktadır. Sözleşmenin içeriği ve işin yapılış şekline göre uygulanacak oranı SGK belirlemektedir. Anahtar teslimi sözleşmelerde işçilik oranının tamamını yüklenici firma doldurmak zorundadır. SGK, proje ve sözleşme bedelinin tamamını dikkate alarak işçilik hesaplamaktadır. GES yapım işi teknoloji yoğun bir iş olduğu için firmalar genellikle işçilik oranını doldurmakta zorlanmaktadır. Bu yüzden sözleşme aşamasında SGK mevzuatına uygun bazı tedbirler alınabilir. Öyle ki, sözleşmeyi uygun düzenlemek şartıyla asgari işçilik konusunda çok ciddi tasarruflar sağlamak mümkündür. Böylece hem maliyet olarak hem de bürokratik süreçler açısından süreç kolaylaşmış olacaktır. Ancak burada her bir sözleşmenin ve projenin kendine özel şartlarını dikkate almak gerekmektedir.
Bankanın yazılım işi asgari işçilik kapsamında mıdır?
Soru: Sadettin Bey, özel bir banka yazılım ve yazılım bakımı işlerini bir firmaya yaptırmak istiyor. Banka tarafından yaptırılacak söz konusu iş asgari işçilik uygulaması kapsamında mıdır? Bu iş için geçici dosya açılması gerekir mi yoksa devamlı işyeri dosyasından bildirim yapılabilir mi? Güven A.
Cevap: Güven Bey, Bankaların ihale yoluyla yaptırdığı işler, SGK'nın asgari işçilik uygulaması kapsamındadır. Bu açıdan kamu kurumları ile aynı hükümlere tabidirler. Ancak yapılacak işin konusu, banka ile yüklenici arasındaki sözleşme hükümleri ve çalıştırılacak personelin niteliği gibi hususlar, uygulamanın boyutunu değiştirebilmektedir. Bu açıdan her bir işin kendi koşulları içerisinde değerlendirilmesi gerekir.
Asgari işçilikte hangi maliyet esas alınır?
Soru: Sadettin Bey, fabrika ek binası yaptırmak için taşeron firma ile sözleşme imzalayarak (sözleşme bedeli 200.000,00 tl) SGK numaramız üzerinden taşerona numara aldık. SGK bu ek binamıza isabet eden asgari işçilik hesabını yaparken sözleşme bedeli üzerinden mi yoksa özel inşaatlardaki gibi birim bina maliyet bedelini mi dikkate alacaktır? İbrahim K.
Cevap: İbrahim Bey eğer söz konusu inşaatı anahtar teslimi olarak yaptırıyorsanız, kendi dosyanızı açtırmanıza ve taşeron tescili yaptırmanıza gerek yok. Anahtar teslimi sözleşmede müteahhit tarafından geçici dosya açtırılır ve sizin asgari işçilik yönünden hiçbir sorumluluğunuz olmaz. Yok eğer işin bir kısmını taşerona verip bir kısmını kendiniz yapacaksanız bu durumda tabii ki kendi dosyanızı açtıracak ve taşeron tescili yaptıracaksınız. Eğer inşaat dosyası için teftiş (inceleme) talep etmez ve SGK müdürlüğünde hesaplama yapılmasını isterseniz, burada yapı metrekare maliyetine göre değerlendirme yapılır ve işçilik oranı %25 eksiği ile uygulanır.
Eğer işyeri dosyası ile ilgili teftiş talep ederseniz, defter maliyeti, sözleşmedeki tutar ve metrekare maliyeti karşılaştırılır ve en yüksek tutar üzerinden işçilik hesabı yapılır. Yapıyla ilgili anahtar teslimi sözleşme yapılmışsa çıkan fark işçilik müteahhit üzerinde kalır. Yok eğer siz işveren sayılırsanız, bu kez sözleşmedeki tutar dikkate alınmaz ve defter maliyetiniz ile metrekare maliyeti karşılaştırılarak yüksek olan tutar üzerinden işçilik hesaplanır ve sizin dosyanıza maledilir. Bu tür işlerde anahtar teslimi sözleşmesi en avantajlı yoldur.
Devamlı işyerine fark işçilik çıkar mı?
Soru: Sadettin Bey, biz şirket olarak bir kamu kurumuna motorbot tamir, bakım ve onarım hizmeti verdik. SGK’ya bu işi devamlı işyerimiz elemanları ile yapacağımızı bildirdik. Ancak iş bitiminde tarafımıza yüksek miktarda fark prim borcu çıkarıldı. Zaten yaptığımız işin %75’i malzeme teminidir. Devamlı işyeri olan yerler için çıkarılan bu borç doğru mudur? İtiraz etmemiz gerekir mi? F. Özyazıcı
Cevap: Değerli okurum, ihale kapsamındaki işler aynı zamanda SGK’nın da denetimine tabidir. SGK, söz konusu işlerde yeterli işçilik bildirilip bildirilmediğini kontrol eder. Bu kontrol sonucunda eksik işçilik bildirildiği tespit edilirse, işverene fark prim borcu çıkarılır. Devamlı işyeri işçilerinizle yaptığınız işlerden dolayı fark prim ödemeniz gerekmez. Fakat öncelikle bu işi gerçekten devamlı işyeri işçilerinizle yaptığınızı ispatlamanız gerekir. Bunun için SGK müdürlüğüne vereceğiniz dilekçeyle, söz konusu işi devamlı işyeri işçilerinizle yaptığınızı belirteceksiniz. SGK, yapacağı incelemeyle iddianızı değerlendirir ve sonuçta ya devamlı işyeri işçilerinizle yapabileceğinize karar verir ve prim borcunuzu kaldırır ya da geçici dosya tescil edilir ve fark primleri ödersiniz. Yani vakit kaybetmeden SGK’ya dilekçenizi vermelisiniz.
İnşaatta ödenen fazla primler geri alınabilir mi?
Soru: Yapılan bir inşaata ait SGK’ya bildirilen işçilik bildirimi, hesaplanan işçilik bildiriminden fazla ise, yani fazla prim ödenmişse bunun herhangi bir SGK prim ödemesinden veya vergi ödemelerinden mahsubu söz konusu mudur? Ö. Efe
Cevap: Değerli okurum, ihale konusu işlerde veya özel bina inşaatlarında SGK tarafından asgari işçilik hesaplaması yapılır. Yani söz konusu işlerle ilgili SGK’ya bildirilmesi gereken ‘asgari’ sigorta primi tutarı tespit edilir. Eğer işveren tarafından bu tutarın altında bildirim yapıldıysa, aradaki fark işverenden istenir. Yok eğer işverenin ödediği işçilik, asgari tutarın üzerindeyse bu fazla tutar iade veya başka borca mahsup edilmez.
Soru: Sadettin Bey, biz anahtar teslimi güneş enerji santrali (GES) yapan bir firmayız. SGK asgari işçilik uygulamasında sorun yaşamamak açısından nelere dikkat etmemiz gerekir? Semih D.
Cevap: Güneş enerjisi santralleri ile ilgili olarak SGK asgari işçilik tarife cetvelinde iki ayrı işçilik oranı bulunmaktadır. Sözleşmenin içeriği ve işin yapılış şekline göre uygulanacak oranı SGK belirlemektedir. Anahtar teslimi sözleşmelerde işçilik oranının tamamını yüklenici firma doldurmak zorundadır. SGK, proje ve sözleşme bedelinin tamamını dikkate alarak işçilik hesaplamaktadır. GES yapım işi teknoloji yoğun bir iş olduğu için firmalar genellikle işçilik oranını doldurmakta zorlanmaktadır. Bu yüzden sözleşme aşamasında SGK mevzuatına uygun bazı tedbirler alınabilir. Öyle ki, sözleşmeyi uygun düzenlemek şartıyla asgari işçilik konusunda çok ciddi tasarruflar sağlamak mümkündür. Böylece hem maliyet olarak hem de bürokratik süreçler açısından süreç kolaylaşmış olacaktır. Ancak burada her bir sözleşmenin ve projenin kendine özel şartlarını dikkate almak gerekmektedir.
Bankanın yazılım işi asgari işçilik kapsamında mıdır?
Soru: Sadettin Bey, özel bir banka yazılım ve yazılım bakımı işlerini bir firmaya yaptırmak istiyor. Banka tarafından yaptırılacak söz konusu iş asgari işçilik uygulaması kapsamında mıdır? Bu iş için geçici dosya açılması gerekir mi yoksa devamlı işyeri dosyasından bildirim yapılabilir mi? Güven A.
Cevap: Güven Bey, Bankaların ihale yoluyla yaptırdığı işler, SGK'nın asgari işçilik uygulaması kapsamındadır. Bu açıdan kamu kurumları ile aynı hükümlere tabidirler. Ancak yapılacak işin konusu, banka ile yüklenici arasındaki sözleşme hükümleri ve çalıştırılacak personelin niteliği gibi hususlar, uygulamanın boyutunu değiştirebilmektedir. Bu açıdan her bir işin kendi koşulları içerisinde değerlendirilmesi gerekir.
Asgari işçilikte hangi maliyet esas alınır?
Soru: Sadettin Bey, fabrika ek binası yaptırmak için taşeron firma ile sözleşme imzalayarak (sözleşme bedeli 200.000,00 tl) SGK numaramız üzerinden taşerona numara aldık. SGK bu ek binamıza isabet eden asgari işçilik hesabını yaparken sözleşme bedeli üzerinden mi yoksa özel inşaatlardaki gibi birim bina maliyet bedelini mi dikkate alacaktır? İbrahim K.
Cevap: İbrahim Bey eğer söz konusu inşaatı anahtar teslimi olarak yaptırıyorsanız, kendi dosyanızı açtırmanıza ve taşeron tescili yaptırmanıza gerek yok. Anahtar teslimi sözleşmede müteahhit tarafından geçici dosya açtırılır ve sizin asgari işçilik yönünden hiçbir sorumluluğunuz olmaz. Yok eğer işin bir kısmını taşerona verip bir kısmını kendiniz yapacaksanız bu durumda tabii ki kendi dosyanızı açtıracak ve taşeron tescili yaptıracaksınız. Eğer inşaat dosyası için teftiş (inceleme) talep etmez ve SGK müdürlüğünde hesaplama yapılmasını isterseniz, burada yapı metrekare maliyetine göre değerlendirme yapılır ve işçilik oranı %25 eksiği ile uygulanır.
Eğer işyeri dosyası ile ilgili teftiş talep ederseniz, defter maliyeti, sözleşmedeki tutar ve metrekare maliyeti karşılaştırılır ve en yüksek tutar üzerinden işçilik hesabı yapılır. Yapıyla ilgili anahtar teslimi sözleşme yapılmışsa çıkan fark işçilik müteahhit üzerinde kalır. Yok eğer siz işveren sayılırsanız, bu kez sözleşmedeki tutar dikkate alınmaz ve defter maliyetiniz ile metrekare maliyeti karşılaştırılarak yüksek olan tutar üzerinden işçilik hesaplanır ve sizin dosyanıza maledilir. Bu tür işlerde anahtar teslimi sözleşmesi en avantajlı yoldur.
Devamlı işyerine fark işçilik çıkar mı?
Soru: Sadettin Bey, biz şirket olarak bir kamu kurumuna motorbot tamir, bakım ve onarım hizmeti verdik. SGK’ya bu işi devamlı işyerimiz elemanları ile yapacağımızı bildirdik. Ancak iş bitiminde tarafımıza yüksek miktarda fark prim borcu çıkarıldı. Zaten yaptığımız işin %75’i malzeme teminidir. Devamlı işyeri olan yerler için çıkarılan bu borç doğru mudur? İtiraz etmemiz gerekir mi? F. Özyazıcı
Cevap: Değerli okurum, ihale kapsamındaki işler aynı zamanda SGK’nın da denetimine tabidir. SGK, söz konusu işlerde yeterli işçilik bildirilip bildirilmediğini kontrol eder. Bu kontrol sonucunda eksik işçilik bildirildiği tespit edilirse, işverene fark prim borcu çıkarılır. Devamlı işyeri işçilerinizle yaptığınız işlerden dolayı fark prim ödemeniz gerekmez. Fakat öncelikle bu işi gerçekten devamlı işyeri işçilerinizle yaptığınızı ispatlamanız gerekir. Bunun için SGK müdürlüğüne vereceğiniz dilekçeyle, söz konusu işi devamlı işyeri işçilerinizle yaptığınızı belirteceksiniz. SGK, yapacağı incelemeyle iddianızı değerlendirir ve sonuçta ya devamlı işyeri işçilerinizle yapabileceğinize karar verir ve prim borcunuzu kaldırır ya da geçici dosya tescil edilir ve fark primleri ödersiniz. Yani vakit kaybetmeden SGK’ya dilekçenizi vermelisiniz.
İnşaatta ödenen fazla primler geri alınabilir mi?
Soru: Yapılan bir inşaata ait SGK’ya bildirilen işçilik bildirimi, hesaplanan işçilik bildiriminden fazla ise, yani fazla prim ödenmişse bunun herhangi bir SGK prim ödemesinden veya vergi ödemelerinden mahsubu söz konusu mudur? Ö. Efe
Cevap: Değerli okurum, ihale konusu işlerde veya özel bina inşaatlarında SGK tarafından asgari işçilik hesaplaması yapılır. Yani söz konusu işlerle ilgili SGK’ya bildirilmesi gereken ‘asgari’ sigorta primi tutarı tespit edilir. Eğer işveren tarafından bu tutarın altında bildirim yapıldıysa, aradaki fark işverenden istenir. Yok eğer işverenin ödediği işçilik, asgari tutarın üzerindeyse bu fazla tutar iade veya başka borca mahsup edilmez.