
Kredi için verilen bordrolar
Ücretli çalışanlar herhangi bir bankadan kredi istediğinde, kendisinden ilk istenen belge ücret bordrosudur. Çünkü krediyi verecek olan banka, öncelikle kişinin aylık gelirini görmek ister. Çalışan, işverenden aldığı onaylı bordroyu bankaya verir ve kredi işlemleri başlamış olur. Fakat uygulamada pek çok çalışan, daha yüksek kredi alabilmek adına, işverenden bordrodaki rakamı yüksek göstermesini ister. İşveren de bu ricayı kırmaz ve rakamı yükseltir.
İlk bakışta sorunsuz bir uygulama gibi görülse de kredi için düzenlenen bordrolarla ilgili önemli bir sorun işverenleri bekliyor. Zira Sosyal Güvenlik Kurumu geçtiğimiz günlerde bir genelge (11.11.2015 tarihli ve 2015/25 sayılı genelge) yayımlayarak, konuya yeni bir boyut kazandırdı. Söz konusu genelgeyle SGK bankalara, kredi başvurusunda bulunan çalışanların verdiği ücret bordrolarındaki bilgilerin SGK'ya bildirilmesi yükümlülüğü getirildi. Yani bankalar, kredi başvurusu sırasında aldıkları ücret bordrolarındaki bilgileri SGK’ya ilecekler. Böylece SGK, bankalardan gelen bordro bilgileri ile işverenlerce yapılan sigorta bildirimlerini karşılaştırabilecek. Eğer arada fark varsa işyerini yakın takibe alacak ve gerekirse denetim kapsamına alacak.
Yargıtay ne diyor?
Kredi için verilen yüksek ücret bordroları sadece SGK'da değil, yargıda da işverenlerin başını ağrıtabiliyor. İşten ayrılan çalışan, kredi için düzenlenen bordroyu dayanak göstererek işveren aleyhine hizmet veya ücret tespit davası açabiliyor. Fakat bu konuda Yargıtay'ın genel tavrı, sadece yüksek ücret bordrosunu esas almak yerine daha geniş kapsamlı araştırma ve değerlendirme yaparak işçinin gerçek ücretinin tespiti yönündedir (Bkz: 9. HD. 23.9.2008 tarih 2007/27217 Esas 2008/24515, 9. H. D. 04.03.2010 tarihli 2008/20960 Esas 2010/5929).
Sonuç olarak işverenlere tavsiyemiz, gerek SGK ile gerekse yargı aşamasında sorun yaşamamak adına, SGK’ya bildirilen ücretlerle kredi başvurusu için bankalara verilen bordroların uyumlu olmasıdır.
Eksik günleri toplu ödeyemezsiniz
Soru: Sadettin Bey, malulen emeklilik talebiyle SGK’ya başvurdum. Fakat sigorta prim günü olarak 1.800 günü doldurmadığım için başvurum reddedildi. Acaba eksik günlerimi toplu olarak ödeme şansım var mıdır? Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim? Selda M.
Cevap: Değerli okurum, SGK’ya toplu olarak prim ödeme ancak hizmet borçlanması kapsamında mümkündür. Yani doğum, yurtdışı hizmet veya askerlik borçlanması gibi borçlanmalarda geriye dönük toplu ödeme yapılabilir. Bunun dışında eksik günlerinizi toplu olarak ödeyip tamamlama imkanınız bulunmuyor. Dolayısıyla 1800 günü çalışarak veya isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
24.12.2015
Dr. Sadettin ORHAN
CEO