Sigortalı işe giriş ile genel sağlık sigortası giriş bildirgesinin yasal sürede verilmemesi halinde her bir bildirge için aylık asgari ücret tutarında İPC uygulanır.

İbraz edilen defterler tasdiksiz tutulmuş ise; bilânço esasına göre defter tutmakla yükümlü olanlar için aylık asgari ücretin oniki katı, diğer defterleri tutmakla yükümlü olanlar için aylık asgari ücretin altı katı tutarında iİPC uygulanır.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğinin mahkeme kararından, denetim elemanlarının tespitlerinden veya kamu kurumları tarafından verilen bilgi/belgeden anlaşılması halinde her bir bildirge için asgari ücretin iki katı tutarında İPC uygulanır.

Bilanço esasına göre defter tutulması gerekirken işletme hesabı esasına göre defter tutulmuş ise, ibraz edilen işletme defteri geçersiz sayılır ve aylık asgari ücretin oniki katı tutarında İPC uygulanır.

Yukarıdaki iki maddedeki ihlal bir yıl içinde tekrar ederse, bu kez her bir bildirge için asgari ücretin beş katı tutarında İPC uygulanır.

İbraz edilen aylık ücret bordrosunun geçersiz sayılması halinde, (tutulan defter türüne göre ibraz etmeme nedeniyle uygulanacak olan idari para cezasını geçmemek üzere) her bir geçersiz bordro için aylık asgari ücretin yarısı tutarında İPC uygulanır.

İşyeri bildirgesini vermeyen kamu idareleri ile bilânço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar için asgari ücretin üç katı, diğer defterleri tutmak zorunda olanlar için asgari ücretin iki katı tutarında, defter tutmakla yükümlü olmayanlar için bir aylık asgari ücret tutarında İPC uygulanır.

Kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ile bankalar, 85. maddenin uygulanmasıyla ilgili Kurumca istenilecek bilgileri ve belgeleri yazılı olarak en geç bir ay içinde vermemeleri halinde, aylık asgari ücretin iki katı tutarında İPC uygulanır.

Asıl veya ek aylık prim ve hizmet belgesini belirlenen süre içinde ve usulüne uygun vermeyenlere; belgenin asıl olması halinde aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin beşte biri tutarında, belgenin ek olması halinde, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla her bir ek belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin sekizde biri tutarında İPC uygulanır. Ek belgenin aylık 30 günden az bildirim nedeniyle Kurumca re’sen düzenlenmesi durumunda, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla her bir ek belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır.

Kendi adına bağımsız çalışanlar (4/b) ile kamu çalışanlarıyla (4/c) ilgili bildirim yükümlülüklerini ve ihaleli iş üstlenenlerle ilgili bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilere, aylık asgari ücret tutarında İPC uygulanır.

Asıl veya ek belgenin; mahkeme kararı veya denetimlerle sigortasız çalıştırıldığı anlaşılan kişilere ait olması halinde, asıl veya ek nitelikte olup olmadığı, işverence düzenlenip düzenlenmediği dikkate alınmaksızın, aylık asgari ücretin iki katı tutarında İPC uygulanır.

Kurumca sağlanacak elektronik altyapıdan yararlanmak suretiyle, Kurumca belirlenecek işlemlerde, işlem yaptığı kişilerin sigortalılık bakımından tescilli olup olmadığını kontrol ve bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu idareleri ile bankalara sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri tutarında İPC uygulanır.

Asgari işçilik incelemelerine istinaden, Kuruma bildirilmediği tespit edilen eksik işçilik tutarının mal edildiği her bir ay için, aylık asgari ücretin iki katı tutarında İPC uygulanır.

Şirketlerin nevi değiştirmesi, birleşmesi, diğer bir şirkete katılması, adi şirkete yeni ortak alınması ile ilgili hususlarda bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen ticaret sicili memurlukları ile kurum ve kuruluşlara her bir bildirim yükümlülüğü ihlali için aylık asgari ücret tutarında İPC uygulanır.

İşyeri defter, kayıt ve belgelerini Kurumca yapılan yazılı ihtara rağmen onbeş gün içinde mücbir sebep olmaksızın ibraz etmeyen; kamu idareleri ile bilânço esasına göre defter tutmakla yükümlü olanlar için, aylık asgari ücretin oniki katı tutarında, diğer defterleri tutmakla yükümlü olanlar için aylık asgari ücretin altı katı tutarında, defter tutmakla yükümlü değil iseler, asgari ücretin üç katı tutarında İPC uygulanır.

Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurlarının görevlerini yapmasına engel olan işverenler, sigortalılar, işyeri sahipleri ve bu işle ilgili diğer kişiler hakkında eylemleri başka bir suç oluştursa dahi, asgari ücretin beş katı tutarında İPC uygulanır. Bu kişilerin görevlerini yapmasını engellemek amacıyla cebir ve tehdit kullanan işverenler, sigortalılar, işyeri sahipleri ve bu işle ilgili diğer kişiler fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde Türk Ceza Kanununun 265 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre cezalandırılır. Bu suçu işleyenler hakkında ayrıca asgari ücretin on katı tutarında idari para cezası uygulanır.

Defter ve belgelerin tümünü verilen süre içinde ibraz etmekle birlikte; Kanunun 102. maddesinde belirtilen kayıt geçersizliklerinin söz konusu olması halinde, geçersizlik hallerinin gerçekleştiği her bir takvim ayı için, (10. maddedeki cezayı geçmemek üzere) aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır.

SGK tarafından Kanunun 100. maddesi kapsamında istenen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde mücbir sebep olmaksızın vermeyen kamu idareleri, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler hakkında, aylık asgari ücretin beş katı tutarında, geç verilmesi halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında İPC uygulanır.

Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlardaki sigortalıları çalıştıranlar ve çalışanların üye olduğu meslek odası, birlik veya benzeri kuruluşlara, Ek 6. maddeye göre yapılması gereken bildirim veya kontrol yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde, her bir fiil için asgari ücret tutarında iİPC uygulanır.

Sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği ödemelerinde Kurumca işverenlerden istenilen bildirimlerin (istirahat bildirimi) belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapılmaması halinde sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri, hiç yapılmaması halinde ise sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında İPC uygulanır.

Genel sağlık sigortalılarının bakmakla yükümlü oldukları kişilere ait bilgi girişlerini süresinde yapmayanlar ile bakmakla yükümlü olunan kişi olmayanlara ait bilgi girişi yapanlara asgari ücretin yarısı tutarında İPC uygulanır.

Sigortalı işten ayrılış veya 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinde yer alan sandıklara, sandık iştirakçiliğinin başlama veya sona ermesine ilişkin bildirimin, süresi içinde yapılmaması halinde -bir takvim ayında işlenen bu fiillerden dolayı tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak kaydıyla- her bir sigortalı veya sandık iştirakçisi için asgari ücretin onda biri tutarında İPC uygulanır.